domingo, noviembre 20, 2005

El 'Mouvement de la Paix' valora la situació a França

Declaració del Mouvement de la Paix
Saint-Ouen, 8 de novembre de 2005

Carta oberta al President de la República
Restaurar l´ordre a través del respecte, la dignitat i el diàleg. Treballar pel desenvolupament humà en lloc de la repressió!

La violència comesa al llarg dels darrers dies en diverses localitats franceses, no sense connexions amb les provocacions del Secretari de Vivenda, ha produït preocupació i indignació. Dins del Mouvement de la Paix, moviment per a una cultura de pau, compartim aquest sentiment i no podem acceptar aquesta violència. És encara menys justificada perquè es dirigeix a persones que es troben en situacions molt apurades i contra locals socials on homes i dones treballen enèrgicament per l´educació, la col.locació laboral, el transport i la resta de components bàsics del desenvolupament i del teixit social.

Aquests esdeveniments fan patent que la repressió (l´única solució oferta pel Ministre d´Interior) és un fracàs. Demostren el fracàs de la nostra societat per aconseguir els objectius republicans d´igualtat, llibertat i fraternitat. Fan veure que el menyspreu, l´arbitrarietat i la injustícia no constitueixen una bona política pública, sino que porten a punts morts on la violència emergeix. El Sr. De Villepin va proposar mesures, però: l´aprenentatge d´un ofici des dels 14 anys, no pot fer front al gran nombre de dificultats que la joventut experimenta.

L´augment de la inseguretat, juntament amb una societat que sobrevalora els diners, ha generat aquestes situacions d´apartheid social. Més de 10 milions de pobres, barris on l´atur afecta a totes les famílies i a més del 30% de la gent jove, escoles sobrecarregades, habitatges no saludables: la gent es troba en una situació desesperada, però actua junta, com a antídot. Les associacions, els representants electes, els treballadors socials, els serveis públics, els habitants i els comerciants teixeixen cada dia aquests vincles socials, vincles sense els quals la violència regnaria de forma total.

La construcció d´aquest teixit social s´ha de reforçar donant mitjans reals als barris i als seus habitants. Hem de treballar en un projecte genuí de desenvolupament humà perquè tothom tingui accès al treball, a la cultura, a una vivenda i a la salut. I també per aconseguir la ciutadania i el vot pels estrangers. Hem de fer fora sense cap compassió al llast del racisme i les discriminacions.

Cultivar la pau a les nostres ciutats i als nostres veïnats significa multiplicar els llocs de diàleg, les interaccions socials i la ciutadania entre totes i cadascuna de les persones. I també significa construir un veritable canvi que porti, al final, a que predominin el respecte, la dignitat, la justícia i els drets per a tothom.

Les partides del Pressupost de l´Estat del 2006 que actualment s´està discutint van, malauradament, en la direcció oposada: retallada de serveis públics i reducció del pressupost de les comunitats locals. Com que les associacions d´educació popular tenen importants responsabilitats en la integració social, en l´oci i en la cultura, una disminució dels seus recursos pot posar en perill la seva missió. Al mateix temps, el pressupost de Defensa està previst que augmenti un 3,4%, sent per tant de 47,8 billions d´euros. La meitat d´aquests serà per a construir noves armes (incloent´hi armes nuclears). En canvi, al Departament de Vivenda només es destinaran 7 bilions d´euros.

Com podem acceptar que la petició de diàleg sigui resposta per “nous míssils”? La construcció de la pau és molt més difícil que fer la guerra, però és l´única opció acceptable des d´un punt de vista humà, social i econòmic.

La pau no és ni l´absència de conflictes ni la incapacitat de fer la guerra. Requereix la intenció de renunciar a la força armada, perquè altres solucions són més eficients i duren més en el temps. Sembla que als líders polítics els falta imaginació, ja que estan jugant al perillós joc de l´odi i la divisió.

Uns dies abans del seu Congrès, el Mouvement de la Paix, que s´ha compromès a “cultivar la pau des del barri fins al món sencer” fa una crida al President de la República perquè convoqui una conferència nacional que reuneixi a tota la gent implicada per tal de posar en pràctica a tot arreu i per a tothom els valors republicans d´igualtat, llibertat i fraternitat.

No hay comentarios: